מדריך זה סוקר את הפעולות הבסיסיות הדרושות כדי לאפשר כתיבה, קריאה והגדרת שפת מנשק המשתמש לעברית.
אם נתקלתם בבעיה עם מדריך זה נא פנו לכתובת הדוא”ל שבתחתית העמוד.
הדבר היחיד שתדרשו לו לצורך קריאת טקסט בעברית הוא גופנים עבריים (במקרים מסוימים תדרשו גם להגדרת ה-locale בצורה תקינה). קיימים מגוון גופנים חופשיים למטרות שונות, החל מגופני מונוספייס וכלה בגופנים מעוטרים, אך כנראה שהגופנים הנפוצים ביותר בשימוש יומיומי הם הגופנים של פרויקט קולמוס אותם יצר מקסים יורש (זוכה פרס המקור בשנת 2004).
כדי שתוכלו לכתוב עברית בצורה נוחה תדרשו ראשית כל לאפשרות להציג ולקרוא עברית ולשם כך תדרשו לגופנים כאמור בסעיף הקודם. עתה משהצטיידתם בגופנים אתם מוכנים להמשיך אל השלב הבא - הגדרת פרישת המקלדת והמעבר בין פרישות המקלדת השונות אם תרצו להשתמש במספר שפות (לדוגמה עברית ואנגלית).
מהי פרישת מקלדת? - פרישת מקלדת היא האופן בו ממופה כל מקש או צרוף מקשים במקלדת לציור תו מסוים במנשק בו אתם עובדים. פרישת מקלדת לועזית ממפה כל מקש או צירוף מקשים לציור תו לועזי או סימני עזר שונים. באופן דומה פרישת המקלדת העברית ממפה כל מקש או צירוף מקשים לציור תו עברי כלשהו או סימני עזר אחרים. על פי רוב פרישת המקלדת תכיל מספר “רמות” בינהן ניתן לעבור על ידי לחיצה על מקש האצה כל שהוא (על פי רוב מקש ה- Shift). הרמות השונות בתוך אותה פרישה מאפשרות מיפוי יותר מסימן אחד לכל מקש.
קיימות לפחות שלוש פרישות מקשים עבריות -
את פרישת המקלדת הרצויה ניתן להגדיר במספר אופנים והדבר תלוי בסביבה בה נעשה שימוש ביישום.
מדריך זה יסביר כיצד להשתמש בכלים של KDE לניהול פרישת המקשים אבל הדרך המומלצת היא להשתמש בהגדרות הפרישה ברמת ה-X ולקבל חיווי על השפה בעזרת היישומון KKBSwitch.
לפני שנמשיך ראוי להמליץ על מדריך מצויין של דיאגו (מרכז תרגום KDE לעברית).
משתמשי אובונטו בריזי וסוזה 10 שימו לב! - באג בהפצות אלו מונע את האפשרות להוסיף פרישה לטינית לזו העברית בעזרת הכלים של KDE1)
מדריך זה יסביר כיצד להשתמש בכלים של GNOME לניהול פרישת המקשים אך תוכלו להשתמש גם בהגדרות הפרישה ברמת ה-X ולקבל חיווי על השפה בעזרת היישומון KKBSwitch.
זוהי למעשה ההגדרה הבסיסית של מערכת הלינוקס שלך. בהגדרה זו יעשה שימוש בכל מקרה בו אין הגדרה אחרת שחוסמת אותו (כמו במקרה של הגדרת הפרישה בעזרת כלים של KDE לדוגמה) ולדוגמה היא זו שתהיה בשימוש בסביבת העבודה של Xfce. מספר הפצות כוללות מנשקים גרפיים לניהול פרישות המקלדת ברמה זו אך ההסבר המובא להלן יתאר את הפעולות הדרושות לעריכת קבצי ההגדרות בצורה טקסטואלית.
להוספת מחווה על השפה הנוכחית שבשימוש ניתן בסביבות העבודה גרפיות שונות להוסיף את היישומון KKBSwitch.
קובץ ההגדרות נמצא ב-
/etc/X11/xorg.conf Xfree-או במערכות המשתמשות ב /etc/X11/Xf86config.conf
לשם עריכתו יש לפתוח אותו בעורך טקסט, לדוגמה כדי להשתמש ב- gedit יש לכתוב את השורה הבאה -
gedit /etc/X11/xorg.conf
Xfree-או במערכות המשתמשות ב
gedit /etc/X11/Xf86config.conf
השורה המגדירה את הפרישות הזמינות מתחילה ב-
Option "XkbLayout"
Option "XkbLayout" "us,il"
או באופן הבא עבור הפרישות האמריקאית והעברית מסוג il_si1452
Option "XkbLayout" "us,il_si1452"
אם ברצונך להשתמש בתצורה לפרישה הבסיסית (לדוגמה lyx) יש לציין זאת באופן הבא -
Option "XkbLayout" "us,il" Option "XkbVariant" ",lyx"
לתשומת ליבך הפרמטר ל-XkbVariant מתייחס לכל הפרישות המוגדרות, בדוגמה זו ל-us לפני הפסיק ול-li אחריו כך שבמקרה זה אין תצורה מיוחדת ל- us ויש תצורת lyx ל-il.
Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll"
Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "us,il" Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll" EndSection
במרבית התוכנות נקבעת שפת המנשק בהתאם למשתני הסביבה המוגדרים ב- locale.
משתני סביבה נקבעים עבור כל משתמש באופן פרטני אף שמן הסתם ללא הגדרות מיוחדות הם יקבלו ערכי ברירת מחדל מסוימים.
את ערכי משתני הסביבה הנוגעים להגדרות מקומיות (קרי המיקום בעולם) ניתן לראות על ידי הקלדת הפקודה locale במסוף ובהפצות רבות ניתן למצוא בין כלי ניהול המערכת גם כלי לניהול הגדרות ה- locale
מבין משתני ה- locale זה שבהתאם לו נקבעת שפת המנשק הוא LC_MASSAGES וכדי לקבל מנשקים בעברית יש לקובעו כ- LC_MASSAGES=he_IL. במקרה הצורך יש להוסיף קידוד מפורש כמו לדוגמה he_IL.UTF-8 או את אחד מקידודי העברית האחרים הקיימים במערכת. את אלו האחרונים ניתן לאתר על ידי הקלדת הפקודה הבאה במסוף
locale -a | grep he
אם לא נקבע ל-LC_MESSAGES ערך ניתן להשפיע עליו זה על ידי הגדרת ערכו של המשתנה LANG שגם הוא יכול לקבל את ערכו של אחד מהקידודים הקיימים במערכת.
באין הגדרה אחרת יוגדר מנשק המשתמש בהתאם להגדרות ה- locale של כלל המערכת אותן ניתן למצוא בנתיב etc/sysconfig/i18n/ בהפצות ששורשיהן ברד-האט וב- etc/locale.alias/ בהפצות מבוססות דביאן.
ניתן לשנות את ערכו של LC_MASSAGES מברירת המחדל באופן זמני על ידי כתיבת הפקודה הבאה במסוף
export LC_MASSAGES=he_IL
ניתן להריץ תוכנית מסויימת תחת שפת מנשק שונה מזו המוגדרת למשתמש על ידי הפעלתה ממסוף באופן הבא
LANG=he_IL application_name
לפני שאתם ממהרים לאמץ פתרונות מוזרים מרחבי הרשת השקיעו שתי דקות מזמנכם ועיינו בדף ההסבר על locale
LC_ALL="he_IL.UTF-8" # see the Locale page for details
שימו לב כי ההגדרות לכלל המערכת יבואו לידי ביטוי רק אצל משתמשים להם אין הגדרות משלהם (משמע משתמשים שאין בתקית הבית שלהם קובץ i18n/locale ושאין הגדרות מיוחדות לסביבת העבודה שלהם).
ההגדרות הבאות עובדות, אך יתכן ויש משהו שלא מיותר (
)
localedef -i he_IL -f UTF-8 he_IL.UTF-8 localedef -i en_US -f UTF-8 en_US.UTF-8
LANG=en_US.UTF-8 LC_CTYPE=he_IL.UTF-8 LC_NUMERIC=he_IL.UTF-8 LC_TIME=he_IL.UTF-8 LC_COLLATE=en_US.UTF-8 LC_MONETARY=he_IL.UTF-8 LC_MESSAGES=en_US.UTF-8 LC_PAPER=he_IL.UTF-8 LC_NAME=he_IL.UTF-8 LC_ADDRESS=he_IL.UTF-8 LC_TELEPHONE=he_IL.UTF-8 LC_MEASUREMENT=en_US.UTF-8 LC_IDENTIFICATION=he_IL.UTF-8 LC_ALL=
iocharset=utf8 (במרכות קבצים ntfs יש לכתוב nls=utf8, כדאי לבדוק את הפלט של הפקודהdmesg)
לדוגמא:
/dev/sda7 /mnt/sda7 vfat auto,users,exec,iocharset=utf8,codepage=1255,umask=000 0 0
יישומון מחווה שפה ל-KDE המתאים גם לסביבות עבודה גרפיות אחרות.
מספק חיווי על פרישת המקלדת הנוכחית (השפה שבשימוש כרגע) ומאפשר החלפת פרישות מקלדת על ידי לחיצת עכבר (החלפת שפה בעזרת לחיצה על צירוף מקשים גם היא אפשרית אם הוגדרה).
אתר הבית הורדת RPM או קוד מקור הורדת DEB
אם נתקלתם בבעיות במדריך זה נא דווחו על כך לדוא"ל
Kubuntu Breezy solution is to manually edit /etc/X11/xkb/rules/base Uncomment the section under "lines below" // If you want non-latin layouts implicitly include the en_US layout // uncomment lines below //! $nonlatin = am ara ben bg by deva ge gr guj guru il \ // ir iku kan lao mk mm mal ori ru scc syr tel th\ // tj tam u And make sure that your layout is included in the $nonlatin list. Restart kxkb (Kde layout switching tool)